На 23.11.2019г. от 11:00 часа Сдружение Балканка организира гражданско

...
  На 23.11.2019г. от 11:00 часа Сдружение Балканка организира гражданско
Коментари Харесай

Протест с искане за три оставки заради унищожението на р. Вит

 
На 23.11.2019г. от 11:00 часа Сдружение „ Балканка ” провежда гражданско събиране на моста на река Вит, околност Боаза. Риболовци, локални поданици и загрижени жители се събират, с цел да изразят възмущението си от метода, по който се протяга ръка към естествените благосъстояния на България, оповестяват от Сдружението.
Причината – разораването на километри от река Вит в нарушаване на куп европейски наставления и законите, настоящи в страната. От сдружението напомнят, че засегнатият сектор от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: Защитена зона Български извор по директивата за хабитатите и Защитена зона Васильовска планина по директивата за птиците. Това значи, че е обиден сектор, включващ предпочитани местообитания и предпазени типове по двете европейски наставления, а за активността няма извършена наложително процедура по Закона за биологичното многообразие.
Преди дни и министър председателят Бойко Борисов скастри строителите на Автомагистрала " Хемус " да не пипат коритото на река Вит. Според строителните служащи, те разчистват реката, което е потребно. Според специалисти обаче дейностите се правят без проект и нелегално. Според жители, камионите и цялата строителна техника са се изнасли от коритото на реката в посока новото трасе за автомагистрала Хемус, и по този начин инспекцията на контролните органи - Басейнова дирекция (БДДР) и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен не е открила нарушавания. 
Ето за какво митингът е с искане за оставките на тримата директно виновни - на регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева, шефа на БДДР Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Гражданите питат: Защо ни вършиме на простаци? Ако това действие е позволено от регионалния шеф на Ловеч, за какво не са спазени процедурите? Така ли се строят автомагистрали, с речна баластра? Според представители от Сдружение Балканка, строителството на автомагистрала е неприемливо да се прави с речна баластра, защото тя съдържа в себе си извънредно разнородна конструкция, обли камъни с най-различни размери, глина и пясъци, като по този метод не може да се построи консолидиран насип и това заплашва качеството на градежа и е причина за къс експлоатационен живот.
Риболовците от Балканка обръщат внимание и на това, че в околност Боаза се намира естественото губилище на река Вит. Активистите показват опасения и за подхранването на река Златна Панега, защото тя черпи води точно от губилището на река Вит. А изворът Глава Панега, най-големият карстов извор в България, подхранва водоем за питейно-битово водоснабдяване на Луковит, с което строителите действително са работили във водосбора на питейно-битов водоизточник. Речната баластра сама по себе си оказва помощ за очистването на водата като филтрира доста добре наличието, а крайречната гора оказва помощ и за пречистването на постъпващите след дъжд от близките терени води.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР